b l o g g a r

NYA KASSASYSTEM - KORTBETALNING ELLER INTE


skrivet den 13 feb av Lena, klockan:21:49

Många i handeln våndas över de nya tiderna med nya kassasystem och kortbetalningar. De flesta har fått byta kassasystem och det är nya rutiner kring kassaregister tror jag, en diger kostnad för små restauranger, servicebutiker och boutiquer. Det är också nya tider för de små bitarna av plast - korten. Bort med legkoll och underskrifter och in med pinkoder och chipkort. Personligen tycker jag det är smidigt att slippa dra fram mitt pass varje gång (mitt ID-kort har gått ut och jag håller på att ta körkort så jag tänkte vänta tills jag får det - nya ID-kort kostar åtskilliga 100-lappar). Betalningen sköter man liksom själv nu. Även om du är på en restaurang eller på ett tåg kommer de med en mobil kortläsare där du ska slå in din kod. Nackdelen är förstås att någon kan se din kod.

Många krögare gillar inte detta: de hävdar att många skriver fel och att det i värsta fall blir ett spärrat kort. Det tar längre tid än kontant betalning. Jag kan tänka mig att det blir mindre dricks också, särskilt avrundningar och glömd växel. Man kan ju inte heller fuska längre, allt hamnar i kassaregistret. Kontanter kan hamna lite varstans.

Sen gnälls det på avgiften som handeln måste betala när kunderna använder kort. Suspekta servicebutiker lägger gärna avgiften på kunderna.

Men de glömmer nästan bort problemet med att sitta på kassor på 10 000 upp till en miljon: rånrisk, svinn, värdetransportrån, försäkringar m m.


Currently rated 3.0 by 5 people

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed